Una de les polèmiques que s’associa irremeiablement al coronavirus és l’ús o no de les mascaretes. Cada dia apareixen informacions en un sentit o en l’altre. A la Xina tots les portaven; a la resta del món hi ha dubtes. Ara per ara, ja se sabia que en països com Israel, la República Txeca i Eslovàquia són obligatòries.
A la Llombardia, la regió més afectada d’Itàlia, es castiga des de diumenge amb 400 euros els qui surtin al carrer a cara descoberta, mentre que en altres països, com Espanya, mediten apostar pel seu ús majoritari quan se suavitzi el confinament.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de la institució, destapa els seus temors: «Sabem que les mascaretes poden ajudar a protegir els sanitaris, però són escasses a escala mundial. Ens preocupa que l’ús massiu agreugi la carència per a les persones que més ho necessiten».
«Veritable perill»
La seva valoració adquireix més rellevància en un moment en què diversos països valoren la possibilitat de generalitzar aquestes proteccions entre tota la població, com van fer els xinesos. La idea de l’OMS és donar prioritat als professionals sanitaris que són a primera línia de combat contra el Covid-19 i no posar-los en un «veritable perill».
L’organisme avisa que les peces de cotó poden ser, fins i tot, una font d’infecció
L’organisme té clar que les mascaretes no són la solució contra la malaltia. Són, simplement, un element més en el complicat entramat que envolta una pandèmia que ja ha causat 80.000 morts a 212 països. «Per si soles no poden aturar res. Els països han de continuar trobant casos, testant i rastrejant cada contacte».
Així, al marge d’utilitzar o no aquestes proteccions, l’OMS remarca que existeixen mesures més eficaces per reduir els contagis, com ara mantenir la distància, netejar-se les mans, tossir o esternudar al colze, i evitar tocar-se la cara.
Eficàcia diferent
Un altre dels dubtes rau en l’eficàcia dels set tipus de mascaretes contra el coronavirus. En principi, només les peces professionals dels sanitaris tenen un èxit provat per no encomanar-se ni difondre el virus, mentre que les peces més convencionals o casolanes serien només útils per no propagar, però no per deslliurar-se del contagi.